Verslag VHL terugkomdag 8 december 2017

VHL Terugkomdag voeding

Afgelopen vrijdagmiddag 8 december 2017 was er weer een symposium (‘terugkomdag’) voor afgestudeerde voedingsmiddelentechnologen georganiseerd.

Zo kregen we een update van de school om deze weer meer een zuivelschool te laten worden door aanstelling van steeds meer lectoren. Ook wordt de proeffabriek verbouwd. 1.VHL

 

Verder in dit programma hebben we kunnen kennismaken met twee praktijkvoorbeelden hoe reststromen opgewaardeerd kunnen worden tot volwaardige voedingsmiddelen.

2. Duynie 2 Zo was er vanuit Duynie, onderdeel van Cosun, de voordracht van Kai Kikkers over het product bier borstel. Bierborstel komt vrij in elke brouwerij en wordt vaak gemengd door veevoer maar we kunnen het ook als eten. Zo was het in bankettoepassingen te zien en te proeven. Deze testen en voordrachten zijn uitgevoerd door studenten van de opleidingen.4. Koekjes 2
Daarna was er een voordracht door IJsbrand Velzeboer door afwezigheid van directeur van de visafslag. Het gaat over het opwaarderen van te kleine Hollandse garnalen tot bv garnalen pasta. Deze pasta kan weer verwerkt worden in garnalen producten zoals garnaal bitterballen,  deze  konden we later in de proeffabriek proeven en beoordelen.
3. Velzeboer 2
Tot slot was er een voordracht van historicus Ronald Plantinga. Hij heeft samen met Marijn Molema de geschiedenis van de Bolswarder zuivelschoolvan 1880 tot 1996 in beeld gebracht en hiervan is een boek verschenen “Weten is Kunnen, Kennis is macht, een geschiedenis van de Bolswarder Zuivelschool (1880 – 1996)” 6. weten is kunnen 2

Daarnaast was er uiteraard het (informele) netwerken in de proeffabriek en een borrel na afloop in het Osiris café. Daarna was het voor velen een witte tocht door de sneeuw naar huis.

Michel

Naar boven